01
/
01
/
Daniel Krásný

15 věcí, které se v roce 2023 stanou ve světě sociálních médií

Jako vždycky.

V některých bodech střízlivě, v jiných s notnou dávkou jízlivosti. Budiž patnáct proroctví o světové, ale i ryze české social media scéně.


1) Na Twitteru bude chaos. V průběhu března přibude edit button. Po vydatné trollbě uživatelů (zpětné legrační pozměňování významu populárních tweetů) se možnost editace omezí na pět minut od vydání. Bude po prdeli. Ale dobře to dopadne.


2) Twitter zásadně pokročí v zavedení ‚donates‘. Každý uživatel bude mít možnost svůj obsah na Twitteru (ať už veškerý nebo vybraný) zpoplatnit měsíčním paušálem. Zpoplatněné tweety nepůjde retweetovat.


3) Meta si opět nebude vědět rady s Facebookem. Nový algoritmus feedu začne upřednostňovat příspěvky od příbuzných. Maminčiny výtvory z kurzu patchworku a strejdovy hoaxy uvidíte ještě třikrát častěji než dnes.


4) Na Instagramu se ve velkém spustí tzv. skupinové profily – kolaborativní účty, kde bude moci více lidí pod jednou stránkou sdílet fotky a videa.


5) Pofrčí Instagram Reels. Meta udělá první poslední proto, abyste je dokázali vyrobit, i když jste za a) neumětelové, za b) nemáte na natočení a sestříhání osmi vteřin tři dny volného času.


6) Všemožně začneme nacházet ukradenou funkcionalitu z BeReal. Postupem času ale poztrácí svoji původní ideu. Zbude jen systém dvou foťáků. Po autentickém zachycování našich nudných životů přestanou lidi bažit.


7) TikTok bude nadále tou nejsilnější sítí ze všech. Brutální výsledky tam udělá ecommerce a live shopping (a to nejen, co se týká merche od influencerů). Počet českých značek inzerujících na TikToku vzroste o 100 %.


8) Na LinkedInu se navzdory slušnému množství uživatelů, databázi i obřími potenciálu nestane vůbec nic, co by stálo za zmínku.


9) Metaverse bude pořád jen děcko se zlatou lžičkou, kterému se ostatní ze školy tak trochu posmívají.


10) Obrázky, videa a dobré texty budou stále přinášet tu největší value for money. AR, VR, NFT a další zkratky zůstanou jen drahými společnicemi v minisukních.


11) Nejtrendovější aplikací bude Shuffles na vytváření koláží. Nejlepší věc, kterou Pinterest udělal za posledních deset let.


12) Hype kolem umělé inteligence zase na chvíli utichne. Jen co se teda lidi dostatečně nasytí svých hezčích já v ilustrovaných podobách. To ještě nějaký čas potrvá. Sorry.


13) Na influencery dolehne krize. Všemožná kouřítka budou na Instagramu promovat i ti dosud nejzásadovější ze zásadových. Leoš Mareš zlevní. Třináctileté tanečnice z TikToku, za které spolupráce vyřizují mámy, nehorázně – ale fakt nehorázně – zdraží. 


14) Na sociálních sítích bude zase vládnout Česká televize. Pomůže jí v tom i účast Martina Mikysky v podzimní řadě Stardance. Ve finále předvede freestyle tanec se snowboardem. Skončí druhý. Porazí ho Ewa Farna.


15) Čechem s největším nárůstem fanoušků na Instagramu za rok 2023 bude Petr Švancara.


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..