01
/
01
/
Daniel Krásný

7 nejlepších adventur, které vás možná minuly

Adventury - The Council

Tak jako roste počet nakažených koronavirem, stoupá podobně i množství lidí, kteří se k němu na sociálních sítích mají chuť vyjadřovat. Protože ale v zásadě píšu jen o tom, co mi přijde krásný, s dovolením se nepřipojím. Radši si namísto toho vezmu na paškál ty nejlepší adventury, které jsem za posledních cirka patnáct let hrál, a které nikdy úplně nespočinuly ve světlech reflektorů.

Proč?

Protože adventury potřebují čas a nelze je hrát každý den jen deset minut po práci. Protože adventury vás zabaví nejen prvoplánovou akcí, ale udrží mozek v provozní teplotě (to se hodí). Protože jsou adventury příjemně retro, a retro je dneska sexy. A taky trochu proto, že je to žánr, ve kterém se vyznám.

Budiž tedy sedm, možná méně známých, ale o to překvapivě výborných adventur, ať už fungl nových nebo ošlehaných časem. Dopřejte si je.


The Council

Tak trochu doufám, že si tuhle adventuru z roku 2018 stihl zahrát Karel Gott, poněvadž ten námět by byl jeho gusto. V luxusní rezidenci se tu totiž pravidelně schází světoví lídři, aby spolu rozhodovali ‚o velkých věcech‘. A mezi hlavami typu George Washingtona, Napoleona nebo Von Wöllnera, se tu mrcasíte i vy, pátraje po své iluminátské máti.

The Council má dost chyb. Kapku kovový dabing a v druhé půlce lehce uvadající tempo. Dostal mě ale svou půvabnou mixologií klasické poirotovky (pár lidí na ostrově a jeden z nich je falešňák), a alternativního výkladu dějáku. Rébusy mají příjemně vyváženou obtížnost. Tenzi zas zvyšuje nutnost si vybírat v konfliktech stranu, ke které se dáte. A vybírat si mezi Bonapartem a Godoyem, je prostě o to větší sranda.

Není to jen ixtá variace na žánr interaktivních filmoher. The Council je svůj. Tuhý. Opojný. Se zatraceně hutnou atmoškou.

A já stokrát chválím čas, který jsem mu věnoval.

Délka: 15 hodin
Cena: 30 eur na Steamu (často ve slevě)



Sinking Island

Sinking Island z roku 2008 je pochopitelně už trochu bábrle. Zároveň je to ale asi nejlepší klasická adventura, co na trhu prošuměla jako celaskon.

Přitom má naprosto špičkovou detektivní premisu.

Stylový art deco hotel se během mamutích záplav propadá do země. Jak je to možné, se zeptejte statika. Mě se můžete zeptat na to, jak zábavné je pátrat rychle po důkazech vraždy, když se každou chvilkou ponoří do bahna další část hotelu. Jedním slovem – velmi. A podíl na tom má designer Benoît Sokal, který to celé, stejně jako v případě Syberie (možná nejlepší adventury všech dob), nakreslil jako bůh.

A ačkoli je Sinking Island ze staré školy, valí pěkně kupředu a nebudete v něm zoufalí kombinovat v inventáři žebřík s pastelkami, to kdyby náhodou.

Do té apokalypsy tam venku – lahoda hra.

Délka: 10 hodin
Cena: 8 eur na Steamu



Thimbleweed Park

Když v dnešní době udělá adventuru dvojice Ron Gilbert a Gary Winnick, je to asi jako kdyby John McTiernan natočil novou Smrtonosnou past. Těm dvěma už mladí dávno ujeli. Jenomže zažít po letech to samé, jako kdysi u Monkey Island nebo Manic Mansion, tomu se nedá říct ne.

A jejich Thimbleweed Park z roku 2017, retro jako prase, je navíc doopravdy perfektní hra. A doopravdy dá vzpomenout na ty nejlepší adventury devadesátých let.

Jasně, že vypadá jako vytažená z odpaďáku. Ale v tom je to její kouzlo. A teda taky v senzačním dialogovém humoru, perfektních postavách, jemných parodiích třeba na Akta X nebo Stranger Things, a vůbec ve všem, co nás na hrách bavívalo ‚tehdy‘.

Vezměte si fusky a uvařte si k hraní čaj.

Lepší návrat do minulosti neumí ani na Evropě 2.

Délka: 12 hodin
Cena: 20 eur na Steamu



Blacksad: Under the Skin

Padesátá léta. Noir. Sem tam nějaká femme fatale. Do toho jazzová trubka, co se táhne jako žvýkačka. Detektivní příběh o jedné záhadné sebevraždě. A hlavní hrdina s tím nejtemnějším barytonem, který měli zrovna na skladě.

Blacksad je senzační stylizovaná detektivka, co kolem víří vibe Raymonda Chandlera. Jako čmuchal v plášti šmejdíte, vyslýcháte svědky, skládáte dedukce a snažíte se, i díky relativní svobodě rozhodování, přijít případu na kobylku.

Hra má trochu těžkopádné ovládání a svéráznou kameru, ale poctivá je jako nedělní polévka.

Jo a jen tak mimochodem: všechny postavy jsou zvířata v lidských hadrech. Pokud tedy koketní lišce budete skrz monitor očumovat zadek, zavolejte si sami na ústav pro sexuální deviace. Díky.

Délka: 10 hodin
Cena: aktuálně zhruba 25 eur na Steamu (ve slevě)



The Pillars of the Earth

Málokterá hra se mi sem tak moc hodí jako právě tato. Jedná se totiž o adaptaci tlusté bichle od Kena Folletta, která, kdybych dával do kupy knižní žebříček, by byla rovněž jeho ideálním zástupcem. Pilíře Země je epika sama. Příběh o staviteli katedrál, nařezaný vyprávěním mnicha Philipa, je pomalá atmosférická záležitost, a asi nejlepší hra od Daedelic Entertainment.

Nádherná grafika. Bezvadný dabing. Konstrukce příběhu, který nikam nespěchá, a zároveň se odehrává ve světě, z něhož spěchat nechcete.

Dokonalý výběr pro ty, kterým se zasteskne po těch ‚starých point&click adventurách‘. Pilíře jsou sice nová hra. Mají ale starou duši.

Délka: 17 hodin
Cena: 29 eur na Steamu (nebo zdarma ve SCORE 302)



Night in the Woods

Snažím se v recenzích vyhýbat klišoidním nálepkám, ale tady si jednu neodpustím. Night in the Woods patří mezi nejlepší adventury posledních let, a přitom ji NIKDO nezná. Může si ale za to i sama tím, jaká je.

Adventura je totiž silné slovo. Je to spíš pozvolná atmosférická story, ve které se hlavní hrdinka vrací po pár letech na vysoké do prdelákova, v němž vyrostla. A hře se dokonale daří vylíčit onu divnou přerostlou nostalgii, v níž si se starými kamarády nemáte moc co říct, čas se v ní skoro zastavil a jen přibývají vrásky a děti.

Night in the Woods neuhání vpřed, ale spíš se tak převaluje.

Činí to ale s obdivuhodnou návykovostí a hromadou pravdy, až se budete divit, kolikrát se v hrdince Mae zazrcadlí i váš vlastní život.

Délka: 10 hodin
Cena: 20 eur na Steamu



Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don’t Dry

V Čechách odjakživa frčely veselohry. Skoro až nekriticky. A je jedno, jestli se zpátky v paměti otočíme k poldovi Pankrácovi nebo v malování načmárané freeware sračkosérii Život není krásný.

Larry je vošoust z přelomu osmdesátek a devadesátek. Dědeček všech prasečin a košilatých fórů. Za ta léta se pokoušel vrátit na monitory ikskrát, většinou to ale byla prasárna spíš kvalitativní.

Před dvěma lety vzniknuvší Wet Dreams Don’t Dry to ale zvládnul. Baví. Vypadá dobře. Starého prasáka z osmdesátek poslal strojem času do současnosti a je docela prča pozorovat, jak zápolí s Tinderem a jak zoufale mu nefungují jeho staré prošlé finty.

Ta hra je blbina.

Ale pokud nemáte chuť řešit vraždy ani smysl života, potěší vás natuty.

Délka: 10 hodin
Cena: 30 eur na Steamu



Tolik ty nejlepší adventury za posledních dvacet let dle mého.

Pokud jste na stejné vlně jako já, budu moc rád, když tenhle výběr sedmi adventur v komentářích obohatíte i osmičkou, devítkou nebo desítkou.

O Fortnite, Red Dead Redemption 2 nebo Overwatch se všude dočtete tolik řádků, že už další znaky k popularitě jednoduše nepotřebují.

To adventury jo.

A i proto, že v posledních letech vzniklo hned několik tematicky odvážných, logikou protkaných zástupců žánru (The Council je v tomhle asi etalon), je fajn adventury jednou za čas podpořit článkem.

A nejlepší čas je teď.

  1. 16. 3. 2020 - Odpovědět

    Super článek, díky za něj !

  2. 17. 3. 2020 - Odpovědět

    haha nejlepsi adventury jsi ani nezminil ale co taky cekat, ze by nekdo vracel cas do dom win95 a quest for glory, skoda, ze tema hry a podobne dneska delaji lidi co nemaji ani pometi o cem to je, nejlepsi adventura momentalne je na psvr a tebe ani nenapadne jeji jmeno.

    • 17. 3. 2020 - Odpovědět

      @neurol

      LOL.
      Dej si neurol.

  3. 29. 11. 2022 - Odpovědět

    Chybí zde to hlavní. Jestli je to v češtině nebo ne.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..