01
/
01
/
Daniel Krásný

Dobrodružství kreativity: Zápisník

Taky si určitě někdy zažil ‚blbej den‘.

Z hlediska kreativity je to ten den, kdy si připadáš v práci trochu zbytečně. Jsi placený za své nápady, ale přitom ze sebe nedokážeš dostat byť jen myšlenčičku. Všechno je najednou nudné, už jednou použité nebo úplně mimo.

Architekt v tobě začne něco rýsovat, promptně mu to ale gumuje tvůj vnitřní recenzent.

Dobrou zprávou je, že za to většinou nemůžeš ty.

Může za to tvůj ‚blbej den‘.


Nech to vyřešit své minulé já.

Když má člověk v životě ‚blbý dny‘, je zapotřebí mít kolem sebe polštář, do něhož může hladce dopadnout. Ve vztahu je to opora vašeho partnera, v dětství rodiče, kteří se tě zastanou. Když jsem chytával hokej, byli tím polštářem obránci. Z nedokonalých zákroků rychle vycítili nejistotu a rázem pak víc padali do střel nebo se mi snažili důvěru dodat poklepáváním po betonech.

V kreativitě ale člověk bývá často sám.

A proto je dobré mít jako polštář sám sebe.

V How I Met Your Mother byla epizoda, kdy nechávali Ted s Marshallem problémy řešit „svá budoucí já“.

Vzpomínáš?



V případě kreativity je to ale naopak. S ‚blbým dnem‘ v kreativitě ti pomůže tvé minulé já.

Protože stejně jako existují ‚blbý dny‘, v paralelním vesmíru se vyskytují ty ‚dobrý‘. Možná jsou i o něco vzácnější. Jen málokdy se vyskytnou v těch fázích tvého kalendáře, kdy tě tlačí palce v botě. Kdy na sílu musíš vymyslet něco, co ti přinese úspěch a firmě peníze.

Těch ‚blbých dnů‘ si nevšímej. Nedají se potlačit.

Maximálně se snaž vytěžit ty dobré.

A zkus to zápisníkem.


Cokoli, kdekoli, kamkoli.

Píšu sice „zápisník“, ale může to být všechno možné. Složka v záložkové liště v Google Chrome. Appka. Lepíky. Dokument ve Wordu. Obyčejný sešit číslo 565.

Tvůj mozek je možná tvůj Batman, ale zápisník je jeho Alfréd.

Zapisuj si do něj úplně všechno, co se ti nehodí hned, ale z nějakého důvodu se ti to ve tvých ‚dobrých dnech‘ líbí. Může to být nápad na slogan. Vizuální představa pěkného obrázku. Dějová linka. Dobrá básnička.

Ale vlastně to mohou být i o dost menší věci.

Slovní spojení. Rým. Nebo koneckonců i slovo, které si hrozně dlouho neslyšel, a najednou ti připadá famózní a zvukomalebné. Třeba ‚lumpačina‘. Nebo ‚skrzevá‘. Pročti si už dávno nefunkční facebookovou stránku Jazykové zajímavosti a dojde ti, co mám teďka na mysli.

Zapiš si to.

Whenever. Wherever.


Shakire ve Whenever Wherever

Nežiníruj se zapsat si i věci, které potřebují k doťuknutí ještě pořádnou porci fantazie.

Dlouho předlouho mám třeba ve svém zápisníku mechaniku ‚modrého života‘ od Rychlých Šípů. Takové té tabulky, kterou dušínovci poctivě vyplňovali, aby každý den udělali něco dobrého pro sebe i pro ostatní.

Strašně mě baví ta představa ji předělat do současnosti.

Osmdesát let od vydání Mladého Hlasatele, ve světě, kdy příběhy mladých už nepíše Foglar, ani nekreslí Čermák. Udělat takový modrý to-do list dobrých věcí.


Rychlé šípy žijou modrým životem

I takhle může vypadat příspěvek do tvého zápisníku.

Jako pouhopouhá udička.

Nemá jasný záměr, nemá vhodného klienta, k životu jí toho chybí vlastně strašně moc. Čeká ale v zápisníku na jeden z těch ‚blbých dní‘. Na takový den, kdy třeba budeš potřebovat nápad na dobrou CSR aktivitu. Nebo na soutěž. Nebo na cokoliv.

A ty budeš moct otevřít svůj zápisník a vytáhnout ježka z klece.


Zápisník je kreativcův rozum do kapsy. 📚

Představa, že si člověk s sebou nosí malý tlustý deníček, který kdykoliv vyštrachá v MHD, když ho zrovna napadne senzační slogan pro micerální vodu, je asi falešná romantika.

Já na zápisky používám Evernote.

Dřív jsem si platil jeho prémiovou verzi, stačí mi ale i ta základní. Sdílím si tam odkazy, útržky, hlášky, ale třeba i rozhovory, co si odposlechnu všude možně. Senzační světové reklamy, které mě štvou tím, že jsem je nevymyslel já.

V práci si pak různé věci píšu do sešitu. Nevěřil bys tomu, ale má to úplně jinou vůni. Stejná věc vypadá jinak v Evernotu a jinak v sešitu. Schválně to zkus taky.

Ve výsledku je ale jedno, jestli budeš ťukat virtuálně nebo oprášíš krasopis.

Zápisník je totiž kreativcova extra munice, kterou nosí v zadní kapse, a která se setsakra hodí, když má zrovna v hlavě vystříleno.

Je prostě důležité mít parťáka na horší časy.

Na ‚blbý dny‘.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..