01
/
01
/
Daniel Krásný

5 tipů na knižní dárky, o kterých vám @luciezel neřekne

Aby bylo jasno, nic proti Lucii Zelinkové.

V nadpisu mi slouží jen jako náhodně vybraný exemplář knižních influencerek.

Těch influencerek, které pro obchody roztodivných názvů právě dodatlovaly seznamy doporučených knih pro mámu, pro dědu a pro souseda pod stromeček 📖🎄. A jsou to právě tyhlety seznamy, co mě serou. @luciezel mě nijak nesere.

Pokud náhodou otevřete takový seznam pro mámu, vsadím pravé varle, že se na vás usměje Třeštíková s Hartlem ještě než si stihnete promnout oči. Pak taky kuchařka od Pohlreicha, vždyť přece ženský, za plotnou je takhle v zimě přinejmenším prima teplo. A nejspíš taky Darker od E. L. James, protože kdy přece bylo naposledy s tátou nějaký vzrůšo.

Táta na tom navíc nebude o moc líp. Nejspíš dostane přes zátylek novým Keplerem, a možná dostane doporučeno něco o Hitlerovi.

Vždyť je to přece táta. A tátovi dejte pušku do ruky.


Jo, ty taky. Ty taky dostaneš Tatéra z Osvětimi.


Nepochybuji, že něco z toho jsou docela fajn knížky.

Je ale kapku srandovní je z pozice influencera doporučovat a dávat je do seznamů, když jsou to sakra přesně ty bestsellery, které do nás jedou mediální masáž dnes a denně. V knihkupectvích okupují ten velký přední regál. Mají fotku na dveřích. A dost možná tenhle článek čtete v tramvaji a někdo naproti zrovna toho Hartla čte.

Já taky docela čtu. A tak to zkusím po svém. Doporučit pět knížek, které na těch velkých předních regálech nenajdete. Možná je budou mít e-shopy jen na externím skladu. Možná budete muset trochu hledat.

Ale u někoho, kdo ocení zajímavou knížku, s nimi zabodujete.

Nebo v to aspoň doufám.


Špinavý kšefty na North Ganson Street

K mání na Kosmasu za 314 korun v pevné vazbě.

Tátovi radši dejte tohle. Teda pokud se nebojí černého kafe, uřezaných penisů a trochy prachobyčejné nekrofilie. Craig S. Zahler totiž není úplně normální. Vždyť si vezměte jeho filmy. Kosti a Skalp se vám doslova zahryznou do paměti a Blok 99 je jednoduše to nejlepší, co jsem loni v televizi viděl.



Pocitově jsou Špinavý kšefty na North Ganson Street jeho nejlepším příběhem. A taky nejdrsnějším. S černým policajtem se totiž v kriminalitou zasviněném městě Victory nikdo nemaže. Zahler tu cedí vulgarity a násilnosti úplně přirozeně, a zvládá to s nesmírnou čtivostí. Jeho sloh je totiž ostrý jako tabasco a závěr budete chtít vidět v kině. Což se vám navíc nejspíš splní. Kolem projektu už několik let krouží Leonardo DiCaprio a Jamie Foxx. A já s oběma nadšenci totálně souzním.

Táta si prostě během křesťanských svátků bude čvachtat.

V krvi.


Miniaturista

V malém knihkupectví Athena vyškrábnete skladem jeden kousek za 256,-.

Mámě nadělte Miniaturistu od Jessie Burton. Zvlášť pokud má slabost pro kostýmní dramata z ikstého století, kde nějakou mladou nezkušenou holku provdají za postaršího divnoumělce a pak se s napětím čeká, jestli se mu postaví. Narozdíl ale o třeba Vévodkyně nebo Tulipánové horečky je Miniaturista temnější a nepředvídatelnější.

A kdo nemá čas na čtení, může zkusit třídílnou sérii od PBS.



Jo, je tam romantika. Je tam nespravedlnost. Je tam takový ten přechod z chladného vztahu v Heiße Liebe. Ale zároveň je to strašně dobře napsané, s prvky thrilleru a hororu, takže to mámu zabaví nezávisle na úrovni její něžnosti. Na Múzu, druhou knížku od Jessie Burton, si brousím zuby už dlouho.

Určitě bude taky skvělá.


Brodeckova zpráva

Knihy ABZ by to mohly stihnout. Za 281,- do šesti pracovních dní.

Philippe Claudel píše krásně. Píše krásně o hnusných věcech. V Šedých duších píše o vraždě na malém franouzském městečku během první světové války. V Brodeckově zprávě zase o chlápkovi jménem Brodeck, co přichází do vesnice těsně po druhé světové sepsat oficiální zprávu o smrti jednoho z příslušníků tamější komunity. Krásně, hnusně, tak, že vám bude z té zemitosti běhat mráz po zádech.

Brodeckova zpráva je knížka, která má narozdíl od bambilionu jiných přesah. Nenajdete tam vykreslení doby, odsun Němců, chudobu nebo návrat Židů z koncentráku. Odehrává se v bezčasí. Jen tne do lidského charakteru jako kosa.

A vůbec, projděte si ty óchavé komentáře na Databázi knih.

Jo a kupte ji třeba dědovi.


Záhada Henriho Picka

Kdekoliv a jakkoliv. Třeba na Martinusu za pěkných 283 korun.

Henri Pick je bezesporu skvělý dárek pro lidi, kteří žijou knihami. Jen se zamyslete, určitě někoho takového máme. Toho, co má na nočním stolku pořád nějakou tu rozečtenou, a které podezíráte, že když v noci ťukají do noťasu, že si zkouší psát něco svého.

Tahle záhada je totiž o knihovně nevydaných rukopisů. A o bestselleru, který se v takové knihovně jednou našel.

Zcela náhodou je to taky nová knížka od autora mojí zamilované Něžnosti s Audrey Tautou.



Vidíte ten trailer? Henri Pick má atmosféru dost srovnatelnou. Tak tetičce pod stromeček nedávejte krvák.

Aspoň letos.


Fahrenheitova dvojčata

Knihy Dobrovský má pár kousků. 232 korun nebudete litovat.

Nejsem až takový fajnšmekr, že bych nějakého autora musel mít doma takříkajíc kompletního. Fabera ale jo. Umí totiž nesmírně překvapivou, lidskou, pod kůži se zarývající atmosféru. Přečíst si jeho Kvítek karmínový a bílý je už malá knižní maturita. Pro Knihu zvláštních nových věcí zase musíte mít buňky pro sci-fi. Fahrenheitova dvojčata si ale přečtěte všichni.

Jedná se totiž o povídky, které spojují famózní hořkosladké pointy. Nikoli snad velká odhalení a cliffhangery, spíše drobná pousmání, po nichž nevěřícně, ale obdivně kroutíte hlavou. Navíc jedna konkrétní povídka, Tabitha Warennová, je přesně jedna z těch, kterou za celý život nevyženete z hlavy.

Je to povídka o zvířatech.

Takovou jste ale ještě nikdy nečetli. Mňau, haf.



Ať už se inspirujete mojí pěticí nebo se poohlédnete po jiné, zkuste letos ten knižní dárek vzít z opačného konce.

Asi jo, najít pod stromkem triptych od Roberta Bryndzy udělá řadě lidí dobře po těle. Čte se totiž rychle a z hlavy se to spláchne jako nedělní husa plzeňským pivem.

Tahle pětice má ale na rozdíl od Keplera s Hartlem pro mě tvář.

A darovat něco s ksichtem je vždycky o kapičku efektnější, než v knihkupectví natáhnout ruku a vzít jednu z té pyramidy knížek, kterých mají v prvním regále bezkonkurenčně nejvíc.


No a ta knížka z titulky?

Tak tu čtu právě teď. Je velká, krásná, dojemná, ale jsem teprve v první polovině. Kdo by měl ale stejně jako já náladu na „velký román“, je kombinace Bernieres/Janiš jasná volba.

Veselé Vánoce.

  1. 17. 12. 2018 - Odpovědět

    Díky za článek a tipy! Špinavý kšefty jsou skvělé, takový hard-boiled pro 21. století, asi zkusím toho Henriho Picka (už jsem z více stran slyšel samou chválu, takže tenhle článek mě asi definitivně nalomil). Za sebe můžu doporučit určitě nového Umberta Eca – Na ramenech obrů (je to takový doplněk jeho velkých výpravných publikací, eseje/přednášky destilující jeho hlavní myšlenky doplňuje nádherný obrazový doprovod) nebo třeba výbornou čínskou sci-fi trilogii Vzpomínka na Zemi od Liou Cch‘-sina, z české literatury je skvělý Jiří Padevět – Ostny a oprátky (aneb historie podaná trochu jinak) nebo mě překvapivě zaujala i Anna Cima – Probudím se na Šibuji.

    • 17. 12. 2018 - Odpovědět

      @Jakub

      Díky taky. V český literatuře mám trochu mezery, tak díky za český tipy zvlášť!

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..