01
/
01
/
Daniel Krásný

Zone Blanche 1. řada: detektivní povinnost na pokračování

Seriál se jmenuje Zone Blanche a vidět byste ho měli, pokud splňujete aspoň jednu ze vkusovejch charakteristik:

  • Tíhnete k civilním detektivkám, ale jste už trochu unavený z toho, jak jsou všechny stejně stejný.
  • Dali byste kdovíco za trochu drobnýho mysteriózna lvl Stephen King nebo Twin Peaks.
  • Máte rádi takovou tu atmosféru mikroprostoru, kde se každej zná s každým a o to děsivější je, když někdo zahučí.

A trailer tyhle tři kolonky dokonale podtrhuje.



Bez spoilerů.

Lauréne je šerifka v městečku Villefranche, zapomenutý díře uprostřed lesů, ze kterejch se v jednom kuse valí hrozivá mlha. Ve městečku, kde se ztratí dcera zdejšího starosty a boháče Steinera. Ve městečku, kde si ani ona sama není úplně jistá, jestli to má na svědomí aktivistická jednotka, vesnickej úchyl nebo divný rohatý stvoření, co žije v lese.

Zní to jako sračka?

Takhle asi i trochu jo. Osmidílná první řada ale pracuje naprosto unikátně hned s několika do sebe zapadajícíma žánrama. S dramatem o hledání ztracený puberťačky. S hororem o lesním muži. A kriminálkou fungující na bázi jednotlivejch dílů.

A je to především ta epizodní rovina, ve který Zone Blanche vládne.

Každej díl v ní chutná jinak. Zatímco jednou se můžete podělat strachy, podruhý se řeší hodně civilní případ lokálního vydírání. Autoři koření na sto způsobů. A mně při sledování opakovaně napadlo, že přesně tenhle kousek by měli povinně vidět autoři Policie Modrava.

Bez legrace.

Ty přečiny a trable vesnickejch balíků by mohly fungovat stejně tak ve Villefranche jako třeba v Kryštofovejch Hamrech.


A není to nesourodý?

Naopak. Funguje to dokonale dohromady.

Ačkoliv tu existuje dlouhodobá story, nejste si nikdy úplně jistý, co vám autoři v dalším dílu naservírujou. A to je hrozně pozitivní přístup. Vracíte se sice za hrdinama, jejichž osudy vás zajímají, přesto si ale připadáte trochu jako u Black Mirror.

Nevíte, co dostanete. Ale víte, že to bude super.


Tohle je Lauréne. Je divná. A ráda se toulá po lese, když je noc.


K žánrům krimi/drama/fantasy/horor se ale dá připočítat ještě žánr, kterej není zjevnej na první dobrou, ale jeho nádech dělá ze Zone Blanche definitivní pecku.


Ten žánr je western.

Autoři si neskutečně užívají to, jak vkládají motivy z westernovejch klasik do lesní deprese, z níž stoupá mlha jak z Temelína. Možná si jich nevšimnete hned, ale jen se po zhlídnutí všech osmi dílů vraťte a zamyslete se. 

[Začátek spoileru] Veškerý sociální interakce zdejších obyvatel se odehrávaj v hospodě u Sabiny, kde se jako ve správným saloonu odehraje taky pěkná přestřelka. Přítomná je i okupace policejní stanice od lidí, co si to chtěj se zadrženým vyřídit ručně. [Konec spoileru]  Šerifce Lauréne pak vlastně chybí už jenom klobouk a kůň. Drsnou waynovskou chůzi totiž herečka Suliane Brahim umí dokonale.

Víte co? Nenechte se dál přemlouvat. Zone Blanche je kus, jehož hromada vrstev jednoho nutí k diskusi. A ty, který by za normálních okolností naštval otevřenej konec, může uchlácholit, že druhá řada už se zběsila točí.

A já se na ní těším.

Taky budete.


Rating: 4 out of 5.
  1. 19. 8. 2018 - Odpovědět

    Tak jsem to zkoukli a teda… za nás zklamáníčko. 🙂 Atmosféra dobrá, hezká kamera, ale příliš často se vyskytovaly scény, kdy jsem se chytala za hlavu, co že za blbost ten člověk dělá. (Hm, maj všechny poldy v lese kvůli únosci a on jim po pětiminutovém pokecu stejně uteče? … Jasně, tasila jsi na záporáka zbraň a teď nejlepší věc, co můžeš udělat, je otočit se k němu zády, zbraň položit a začít utěšovat brečící mimino! Uááá! … Jasně, když se ti rozhouká v baráku alarm, vezmeš nůž a jdeš v kalhotkách ven do tmy… atd. atd.) 😀 Hodně nám to připomínalo i Pustinu. Hlavně těma záběrama, jak hlavní hrdinka většinu času sedí splihle v autě a někam jede. 😀

    Teď jsme ale rozkoukali The night of a to vypadá hodně slibně! 😉

    Jinak tvůj blog ráda čtu, takže každopádně díky za recenzi a tip, piš prosím dál. 😉 Díky

  2. 12. 8. 2021 - Odpovědět

    I druhá řada je dobrá 👍

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..