01
/
01
/
Daniel Krásný

The Jinx: šest epizod napětí a hrůzy

The Jinx

Čím starší jste, tím nemožnější je usledovat některý seroše. Ty, co maj dlouhej rozjezd. Ty, co se nestydí sérii roztáhnout do dvaceti epek. Anebo ty, co se jí nestydí roztáhnout do několika let. Jeden by pro stručnost a hutnost skoro vraždil.

Šestidílnej projekt The Jinx je proto ideální kandidát, co splňuje všechny ty kritéria nahoře. Je svižnej hned od začátku, má jen šest čtyřicetiminutovejch epizod a k tomu perfektní, naprosto uspokojící konec.

Jo a taky tam je jeden, co (by skoro) vraždil.

The Jinx je dokument o životě a činech Roberta Dursta. A já sem o něm nenapíšu nic. Nečtěte, negooglete, nechte se překvapit. Režisér Andrew Jarecki se totiž zabejvá Robertovým životem a úchvatně přitom vtahuje do děje.

Budiž znělka.



Zpravidla nenávidim dokumenty. Jsou pro mě k nevydržení dlouhý, přehnaně umělecký a dost tendenční. The Jinx je ale dokument v rytmu těch nejlepších krimi seriálů od HBO. Je jak první řada True Detective s reálnejma lidma, atmosférou texaskýho Galvestonu a s jednim bonusem k nezaplacení.


Tím bonusem je Robert Durst osobně.

Osoba, o který se v šesti epkách mluví jako o démonovi, tu sedí u kafe s režisérem a konfrontuje minulost svym pohledem na věc. A nutno dodat, že je lepší než libovolnej hollywoodskej herec nezávisle na velikosti poličky s cenama. Už kvůli vizáži, způsobu vyjadřování a tiku v obličeji. A vy ste najednou uprostřed skutečný detektivky. The Jinx je totiž celý o konfliktu.

  1. Reálný svědci a nezlomný důkazy vám napovídaj špatnosti.
  2. Učesanej starej sympaťák je všechny docela logicky popírá.

Nikdo vám tu po většinu času nevnucuje vlastní názor na věc. Ten je na vás. Vy ste tu ten zádumčivej Poaró, co je místama vyděšenej, místama překvapenej, většinou nevěří, že nesleduje fejkovej projekt, ale skutečnej dokument o opravdickým případu s lidma, co to fakt celý zažili.


Proč vás to minulo?

Těžko říct. I díky Durstovi a sympatický délce jde o koncentrovanější znepokojení než u Making a Murderer. Snad jde o ten status dokumentu (i když se způsobem vyprávění The Jinx podobá fakt spíš dramatický tvorbě), možná se o to postaral značně debilní českej název, kterej na to napajcoval smrad bulváru.

Kecám, takhle se v Česku nejmenuje. Ale Nevyjasněné zločiny Roberta Dursta jsou taky docela dost.

Vám to ale může bejt luft. Máte tu šestidílnej projekt, kterej by neměl minout kdokoliv, koho aspoň trochu baví detektivka. Na HBO GO si navíc The Jinx zkouknete pohodlně s českejma titulkama. Tak se do něj pusťte.

A bacha.

Až to celý kousnete, budete hodně hledat na internetu. Tak si ke stopáži přičtěte ještě jednu hodinku k dobru.

  1. 16. 12. 2018 - Odpovědět

    Dobrý den, angličtinou nevládnu tak, jak bych chtěla, ví se něco o tom jak dopadl soud v říjnu 2018? Děkuji

    • 17. 12. 2018 - Odpovědět

      @Aneta

      Pokud dobře dohledávám, tak zatím nijak. 🙂

  2. 17. 12. 2018 - Odpovědět

    Tak jsem to pochopila správně, děkuji za odpověď.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..