01
/
01
/
Daniel Krásný

Tipy na horory, které opravdu umí vyděsit

Je to divný, ale nikdy jsem na svým blogu nepsal o filmech. Dokonce jsem pro tenhle článek musel založit nový tag. Přitom jsem docela fanda. Už deset let vstávám v noci, abych neprošvih přímej přenos Oscarů a furt tak nějak tajně doufám, že můj oblíbenej dětskej hrdina, Nicolas Cage, začne zase točit slušný filmy.

Já vim. To se nestane.

Nechodim na popcornovky a komiksy mě odjakživa dost míjely. V čem ale mám absolutní přehled jsou horory. Od těch vysokorozpočtovejch z kina až po absolutní céčka. Stíhám tak dva týdně. A proto jsem to hecnul, probral se vzpomínkama, a vyfiltroval je. A představuju vám tipy na horory, který jsem v posledních pěti letech viděl.


1) Babadook

Hned na úvod jeden divnej případ. Šedesátiletá režisérka Jennifer Kent totiž trávila většinu života hraním v nekonečnejch seriálech nebo ve filmech jako je Prasátko Babe 2 a podobně.  A pak, v roce 2014, natočila „jen tak“ vizuálně a psychologicky nejsilnější horor posledních let.

Babadook je příběh o matce, dítěti a bubákovi. Nic, co by vás od pohledu tankovalo. Je to ale horor s perfektním scénářem. Nikdo tu neotáčí knoflík se zvukem jen proto, abyste se lekli. Spíš se díky jedný knížce a senzační práci s hudbou poserete strachy jen tak do foroty. Pusťte si trailer. Ten tu atmosféru prodává docela dobře.



U Babadooku si nebudete zakrejvat oči. Spíš vám bude tak nějak fyzicky nepříjemně. A to se v tý záplavě hororů, co svůj děs staví na jednom bafanci za druhým, sakra počítá.


2) The Autopsy of Jane Doe

Provádět pitvy je asi pro běžnýho člověka šílenej flek. Zdejšímu koronerovi se svým synem-pomocníkem už to ani nepřijde. Když mu ale na stůl položí jednu konkrétní ženskou, přestane bejt v pitevně, ehm, legrace.



The Autopsy of Jane Doe je neuvěřitelně dobře zrežírovanej kus. Ať už jde ze začátku o poměrně rutinní pitvu, a černej humor, kterým obě dvě živé postavy zlehčují situaci, nebo o to, co se stane pak.

Kdybych se musel ve filmu pitvat trochu víc (hehe), asi bych našel pár nezašitejch děr v jeho scénáři. Je mi to ale luft. Tohle je osmdesát šest minut vašich očí přilepenejch k obrazovce. Práce s napětím, kamera i chemie mezi tátou a synem si vás získá. Tak se nechte podat.


3) The Inkeepers

Tenhle film se mi sem skoro nevešel, protože se na pár fesťácích ukázal už před šesti lety. Je ale tak dobrej, že přivřu oči a budu brát v potaz jeho ofiko premiéru v kinech v roce 2012. The Innkeepers je duchařina ze starýho hotelu. Přesně tak nepříjemná, jako ty nejhorší představy o ehm… duchovi ve starým hotelu. Jukejte.



Telegraficky.

  • Ti West je skvělej hororovej režisér s perfektním retro rukopisem. Už jeho House of the Devil bylo chutný maso, novější The Sanctuary je slabší, ale taky umí zabrat tam, kde má.
  • The Innkeepers je jeden z těch pomalejších hororů. Insidious je proti tomu Rychle a zběsile. Tohle je spíš něco jako Interview od Coppoly.
  • Hrozně to táhne kupředu Sara Paxton v hlavní roli, asi nejlepší hororová herečka současnosti. Dejte si s ní Static. Nebo Poslední dům nalevo. Oba filmy táhne nahoru jak málokdo.

Jo a tenhle táhne taky.


4) Backcountry

Jestli vás coby měšťáky děsí dovolená strávená ve dvou někde v hlubokým lese, je Backcountry ideální horor už podle svýho námětu. Relativně šťastná dvojice se totiž vydává za hranici přírodního parku, bere s sebou stan a pár zásob. Jakože romantika. Říkali.



Backcountry suprově pracuje v žánrový kolonce člověk versus příroda. Má jednu neuvěřitelnou scénu (která se vyskytuje i na konci traileru, tak se na něj radši nekoukejte), kvůli který už nikdy nepojedete pod stan, ať už byste chtěli kempit kdekoliv.

Ale především má  hrdiny, co se nechovají jako totální paka, což se nedá říct třeba o Otevřeným moři nebo o filmu Frozen, kde trojice hrdinů postupně umrzá uvíznutá na lanovce. Umět podat podobnej typ hororu, to chce talent. A tady ten talent je.


5) The Invitation

A na konec můj oblíbenec. Představte si, že vás bejvalá manželka, vo který od rozvodu víte úplný kulo, pozve na večeři ke svýmu novýmu. Vy se zrovna kamarádíte s fajn šik černoškou a tak jí vezmete taky. Dům je pompézní. A kromě vás se kolem stolu pohybujou další, podivný manželský páry, co mluvěj o rozkoši víc než Dan Nekonečný ve svým svistu.

No jen se koukněte na teaser.



The Invitation je psychologická hra par excellance. A doporučuju se před filmem nedívat na delší trailery, ani si pročítat komentáře na filmových databázích. Tenhle kousek je totiž na hlavu. A přispívají k tomu senzační Logan Marshall-Green (hlavní hrdina seriálu Quarry) a ještě lepší Michael Huisman (Daario ze Hry o trůny). A vy? Vy si fakt nechcete nechat vyzradit konec.


A co dál?

V přípravě na tenhle článek jsem do širšího výběru prosel rovnou patnáct hororů. Za touhle pětkou si stojím nejvíc, páč je nejen bez výjimky kvalitní, ale každej z vybraný pětice je absolutně z jinýho ranku.

Do semifinále se každopádně prokousali:

  • Oculus
  • Hidden
  • Unfriend
  • Would You Rather
  • Kristy
  • Clown
  • Hush
  • Musaraňas
  • Don´t Breathe
  • Bone Tomahawk.

Tak schválně.
Kolik z týhle patnáctky jste viděli taky a kterej novej horor vám v tomhle žebříčku stoprocentně chybí? Přidejte své tipy na horory do komentářů!