01
/
01
/
Daniel Krásný

UnREAL 1. řada: fantastická sonda do reality show

UnREAL

Pojďme se na něčem domluvit. Jsou super seriály a super seriály. Je Breaking Bad a je Sex ve městě. Je Mad Men a Ally McBeal. Band of Brothers a iZombie. Ty první jsou jak vystřižené z učebnice dějepisu roku 2126. Ty druhé vidíte poosmdesáté šesté a pokaždé vás baví. Tak víte co? Na tu první kategorii teď na chvíli zapomeňte. Jdeme se bavit o dvojce.

Objekt se jmenuje UnREAL a kdybych ho chtěl za každou cenu kastovat, hodil bych ho do stejného pytle ke Studiu 60. Ne snad proto, že by zdejší dialogy zaváněly Oscarem, to vůbec. Spíš proto, že se stejně jako drama od Sorkina odehrává v zákulisí natáčení televizního pořadu. Namísto seriózní talkshow tu jde ale o navoněnou reality show, kde halda povrchních mladých dam usiluje o jednoho milionáře. Na Nově se to kdysi jmenovalo Vem si mě! a bylo to… vpravdě třeskuté.

První řada UnREAL ale třeskutá není. Je zpropadeně super tím příjemným, kurzívovým způsobem. A nabízí to, co aktuální žádný jiný letní seriál. Prostě baví. Každou svou epizodou.

Že jsou reality show sociologická sonda jako víno, o tom asi není potřeba zas psát. UnREAL ale s neobyčejnou lehkostí představuje haldu zkušených dramaturgů, kteří ovlivňují zdánlivě nahodilé situace jedné takové show. Důvod? Ratingy! A tak musí hlavní hrdinka Rachel na přání své šéfové lhát jednotlivým soutěžícím, podněcovat v nich nenávist, zapalovat jiskry konfliktů, žárlivosti a tak podobně.

Z počátku je to docela prča. Jenomže když se pak začne kupit jedna morální hnusárna za druhou, dojde vám, jak manipulativní a do puntíku promyšlenou show tady sledujete. A to jak v seriálu natáčenou reality show Everlasting, tak i UnREAL jako takový.


OBRAZEKNABLOG

Autorům se totiž daří obdivuhodné. Hromadu motivů, společenský přesah, komediální slupku i kruté a děsivé jádro – to všechno dokážou vměstnat do velmi snadno sledovatelného celku. Žádná vysoká škola čtení složitých titulků. Jednoduchý příběh, co vybízí k dalšímu napití.

UnREAL je šťavnatý jako reality show, zábavný jako sitcom a přitom v něm buší srdce seriózního dramatu jak od AMC. A teď bacha, přichází fór. Tenhle nečekaný hit, co natrhává zadek lecjakým kabelovkám, je produktem televizní stanice Lifetime. Jo, přesně toho kanálu, jehož největším hitem posledních let je něco, co se jmenuje V těle boubelky.

Takže stahujte. Mnoho lepších guilty-pleasure na světě není. A kdyby vás přeci jen netankovalo natáčení reality show, přinejmenším se mrknete, jak vypadá Craig Bierko, když ho někdo sní.

A to stojí za to.


Rating: 8 out of 10.