01
/
01
/
Daniel Krásný

The Alienist 1. řada: Krása i ohavnost

Alienist

The Alienist je strašně jednoduchý odstřelit po první epizodě. Je totiž divná. Víc než polovina se odehrává ve tmě, Daniel Brühl až parodicky připomíná Sherlocka Holmese, a na konci si vrah dětskejch prostitutů dovolí únik ze scény, co spíš než zemitou detektivku připomene Spidermana.

Nebudu zastírat, že jsem taky trochu brblal. A tak nějak jsem si seriál přirovnával k příšernýmu Penny Dreadful. Anebo ještě hůř. Ke Draculovi.



Na The Alienist je totiž hned několik věcí, který budí obavy. Tak třeba.

  • Nevím samozřejmě jak vy, ale už já jsem unavenej z toho, jak se kriminálky předháněj v tom, čí sériovej vrah má většího pindíka. A ten zdejší se okavidně snaží trhnout žebříček těch největších úchylů. Vydlabaný voči a vyluxovaný vnitřnosti. A to navíc malejm klukům, co se rádi převlíkaj za ženský. Meh.
  • Hlavní hrdina je stopadesátejšestej poděs s divnou minulostí, co pokukuje po svý němý komorný s až nelidsky plnými rty, ale ve skutečnosti se stydí kontaktu s ženou.
  • Je to detektivka odehrávající se v zakouřeným New Yorku na přelomu předchozích dvou milénií. A mě napadá hned několik obdobnejch seriálů z podobný doby, co už dokázali podobnou atmošku vybrousit skoro k dokonalosti. Jako třeba Knick.

Jenomže na projekt se zaměnitelným záporákem, hlavním hrdinou a zasazením je The Alienist až zatraceně dobrej seriál.

Mrkněte se schválně na trailer.



Je vlastně jedno, že po sériovým vrahovi jdou psychiatr, kreslíř a asistentka u policie. The Alienist má štěstí na Daniela Brühla, Luka Evanse a hlavně na Dakotu Fanning, která svojí Sarah dodává zvláštní lidskost a definuje po dlouhý době fakt zajímavou dámskou postavu.

Spíš než zvraty čekejte kompaktní příběh, co nekončí otevřením vrátek další řadě, ale kopíruje skvělou knižní předlohu Caleba Carra. A kořením jsou peníze, co z projektu voněj především v druhý polovině řady.

Kdo si trochu obtížně zvykal, jak se třeba v Ripper Street epičtější scény zakrejvají mlžným oparem, ten bude tentokrát jednoznačně čumět. The Alienist má filmovou výpravu, dechberoucí kostýmy a senzační obsah okolo epizod, kterej jsem na YouTube mezi díly děsně hltal.

Pár minut, jedno téma a jak to dokáže namlsat.

Třeba tenhle mikrodokument o módě.



Záměrně neprozrazuju nic z děje, ostatně The Alienist je čirá příběhovka protkaná poctivou mravenčí prací. Nečtěte si komentáře na ČSFD, většinou se dost týkají konce.

A až budete mít chuť na:

  • jeden z těch seriálů, u kterých byste na první dobrou nepoznali, jestli je náhodou netočili pro kina,
  • na výborný, v televizi neokoukaný tváře,
  • na hororovou atmosféru, u níž si sem tam zakrejváte obličej…

…tak tohle jeden z těch typů.

Hoďte si ho do záložky.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..