01
/
01
/
Daniel Krásný

5 nejlepších seriálů roku 2017

Furt se dívám na seriály mnohem víc než na filmy. A vono to dá rozum. S Netflixem, Amazonem, Hulu nebo HBO je televizní produkce momentálně svou kvalitou vysoko nad tou kinovou.

Letos jsem viděl 26 drama seriálů, což je o dva míň než loni. Pořád ale dost na to, abych si moh dovolit vytvořit žebříček pěti nejlepších, a tím pádem vám doporučit, na co koukat přes svátky.

Dalších okecávek netřeba, investovat svůj čas totiž můžete raději třeba do:


5. Black Sails s4

Dejte si, pokud se vám líbí: Master & Commander, Hra o trůny

Chlapský žrádlo nemusí nutně znamenat deset svalnatejch ozbrojenců jak v Expendables, co v jednom kuse stojej zády k výbuchům. Chlapský žrádlo může bejt i seriál, kde je ženskejch postav zhruba stejný množství jak těch mužskejch, a kde je hlavní hrdina latentní gay. To všechno je Black Sails. Seriál, kterej to v březnu zabalil senzačním doslovem.

Poslední řada přinesla uzavřenej konec, jednu nezapomenutelnou mučící scénu a naháněčku po lese, která šlapala jako máloco. A hlavně za sebou zanechala dobrej dojem, což je u ukončenýho seriálu to nejdůležitější. Kdo teda nenačínal, páč se bál konce, ten má v klidu zelenou.


4. The Crown s2

Dejte si, pokud se vám líbí: Victoria, Panství Downton S02

Nikdy bych neřek, že příběh o anglický monarchii, zvláště pak o současný královně Alžbětě, může bejt jedním z TĚCH seriálů. Těch, co si nedávkujete po týdnech, ale dáte je na posezení. Tak jako Stranger Things nebo Hru o trůny.

Druhá řada The Crown nemá Winstona Churchilla (teda, ehm, skoro nemá), zato má silnější konflikt ústřední dvojice a Michaela C. Halla jako Kennedyho. A především pak dokonalý herce a scénář, kterej je věrnej, ale přitom má tak neuvěřitelně daleko od učebnice dějáku. Loni jsem první řadu vtěsnal na druhý místo. Letos volím čtyřku jen kvůli silnější konkurenci.


3. Mindhunter

Dejte si, pokud se vám líbí: Mad Men, L.A. Noire

Není moc o čem. Hlavně proto, že jsem se o Mindhunterovi rozepisoval v předposledním článku tady na blogu. Zmíním tak jednu z věcí, kterou oceňuju spíš zpětně a o níž v mým předchozím textu padla jen zmínka.

Mindhunter má deset epizod a hodně témat. Vážnejch témat. Přesto se autorům daří mikroskopickou prací tak přirozeně posouvat vpřed ústřední charakterovou trojici, že by to mohli vyučovat všechny ostatní tvůrce seriálů tady v žebříčku. A jak mě Holden Ford v průběhu sledování tolik nebavil, nevědomky se mi zaryl pod kůži. Tím, jak byl nejdřív tak úchvatně průměrnej a jak ve mně za těch zhruba sedm hodin sledování vyrostl. Skvělá práce.


2. Pozůstalí s3

Dejte si, pokud se vám líbí: Les Revenants, Rectify

Chvílema si připadám, že jsou Pozůstalí Bible a já jsem misionář. Už mockrát jsem o tomhle seriálu básnil všude možně. A na stěnu jsem narazil víckrát než profesionální hráč squashe. Že jste viděli pilot a byl hroznej. Že to dělá Damon Lindelof a že je to patlal. Že se v poslední epizodě spálím o to, jak hroznej bude ten otevřenej konec. Pche.

Pozůstalí letos skončili v kompaktním příběhu, co se nerozpliznul na sedm sérií. A konec byl úchvatnej a tak akorát doslovnej. Justin Theroux a Carrie Coon už nebudou nikdy hrát líp. A toho Maxe Richtera už nikdy nedostanu z uší.

A já vám, co jste dosud nepodlehli, závidím.
Můžete o Vánocích dát tři série v kuse.


1. Babylon Berlin

Dejte si, pokud se vám líbí: Boardwalk Empire, Gangland Undercover

Seriály v tomhle žebříčku většinou umím odhadnout dopředu. Babylon Berlin bych neodhadnul, páč jsem o něm ještě před měsícem neměl ani tucha. Jde o nejdražší německej projekt všech dob. S Tomem Tykwerem za kamerou. A s výpravou jak od HBO.

Odehrává se v Německu mezi válkama na mravnostním oddělení berlínský policie. A je v něm dost zvrhlostí, nočního města a špinavostí, abyste první řadu o osmi dílech sťali za jeden den. Babylon Berlin perfektně kombinuje příběh policajta, co je trochu bábovka, a chudý holky se snem, co si přivydělává s bičem v ruce. A vy oceníte, jak málo se tu dlouze žvaní, a co všechno se dá naznačit pouhým pohledem. Seriálová Evropa to prostě zase nandala světu. Tentokrát nečekaněji, než kdy jindy.


Tohle byly nejlepší seriály 2017.  na co se nedostalo?

Dokoukal jsem 26 seriálů, ale rozkoukal jich mnohem víc. A abych něco dojel do konce, musí mě to prostě bavit. I proto si ke zmíněný pětici nemůžu odpustit ještě pár čestnejch zmínek.

Třeba Příběh Služebnice jednoznačně obsazuje šestý místo, který by ještě loni stačilo na trojku. Chválím i Godless za tu přestřelku na konci. Třetí řadu Broadchurch, protože je to děsně precizní anglická detektivka. Kingovskej Mr. Mercedes. A minipoznámku si určitě zaslouží i Strike za to nesmírně přesný obsazení a perfektní přepis Galbraithovic kriminálek.

PS: Holčičí pohled na věc

A dovolím si letos ještě jedno post skriptum. Valnou většinu seriálů sleduju se svou drahou polovičkou @jsemanezka. A nezávisle na svým žebříčku jsem jí zaúkoloval, ať vyšvihne svůj TOP 5. K čemu je to dobrý? K tomu, abyste věděli, co sledovat sami a co si můžete pustit oba.

5. Stranger Things S2
4. Příběh služebnice
3. The Crown S2
2. The Bold Type
1. Sedmilhářky

Jo, tenhle rok prostě nebyl blbej. A ať už dáte přednost pirátům nebo holkám, co píšou pro dámskej magazín, uděláte dobře.

Pěkné televizní Vánoce.

Bez pohádek.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..