01
/
01
/
Daniel Krásný

5 nejlepších seriálů roku 2016


V roce 2016 jsem viděl 28 televizních seriálů. A na mysli mám jen ty, jejichž díly jsou delší než půlhodina. Jo, je to hodně. Je to průměrně dokonce o něco víc než dvě celé série za měsíc. A to do toho nepočítám to množství kousků, které jsem zkusil jen na pár dílů a pak se na ně vybodnul.

Doba je prostě rychlá. A kdykoli se mám rozhodnout mezi pětačtyřiceti minutami nebo dvouhodinovým filmem, je jasný, co si vyberu. Zbožňuju ten pocit, kdy se po pár dílech sžijete s postavami. Zbožňuju závěrečný zvraty, co vás nutí koukat na další epizodu. A zbožňuju ty chvíle v roce, kdy je na to čas. Na pravej seriálovej maraton.

A protože jsou Vánoce a ten čas je, tu máte pět nejlepších věcí, které jsem letos měl tu čest vidět.


5. American Crime Story

Dejte, pokud se vám líbí: libovolnej film od soudu

Deset hodin soudní rozepře se sportovcem O. J. Simpsonem je dost možná tím nejlepším přepisem právního sporu, který kdy kdo natočil. American Crime Story, který od doby svého vzniku sbírá jednu sošku za druhou, je totiž tak úchvatně napsanej kus, až vám bude úplně luft, že dost možná předem víte, jak to se Simpsonem dopadne. U scén v soudní síni nebudete dejchat tak či onak.

A co je na tom nejlepší? Že ten příjemnej bonus nejsou herci v čele s Johnem Travoltou nebo Rossem z Přátel, nýbrž hlavní hrdinka Marcia. Pokud vás štve, jak je někdy těžký v seriálu narazit na silnej ženskej charakter, tak tady se nakrmíte. A právnický přestřelky jsou tu na stejný kvalitativní úrovni, jako poctivej lidskej příběh. Proto se nebojte paragrafů. Tady nekoušou.


4. 11.22.63

Dejte si, pokud se vám líbí: Správci osudu, knížky Stephena Kinga

Vzít bichli od Stephena Kinga a přepsat jí konec, to je pro řadu kingofilů motivem k trestu smrti. J. J. Abrams tohle udělal s románem Dallas 63.  James Franco v něm najde ve spižírně vchod do minulosti a pokusí se zabránit atentátu na Kennedyho. A navzdory tématu klame seriál tělem. Mnohem spíš než o politické sci-fi, jde totiž o retro romantiku pro chlapy.

Víte, já jsem přesně ten chytrák, co přijde z filmu, jehož předlohu četl, a troubí do světa, že „na knížku to prostě nemá“. Dallas 63 to ale dal. Kniha se mi líbila, seriál je lepší. A to včetně konce, u kterýho se musí dojmout snad i žulovej kvádr.


3. Black Sails S3

Dejte si, pokud se vám líbí: Hownblower, Master & Commander

Tohle umístění mě baví. Proč? Protože nesnáším piráty. Kdykoliv v televizi dělá dredatej Johnny Depp opičky, něco ve mně umře. Jenomže Black Sails jsou jiní. Už kdysi jsem v docela dlouhým článku psal, abyste tenhle seriál nesoudili podle první řady. Ale abyste si počkali na druhou a pak si užili tu třetí.

Takhle totiž vypadá prosluněná krvavá hra, v níž není vyloženého klaďase. A ve které budete zbožňovat tajemného Vanea a ujíždět si na Flintovi, coby nejcharismatičtějšímu kapitánovi vůbec. Třetí řada jede. A čtvrtá bude poslední. Tak nakoukejte. A nechte si upirátit Vánoce.

2. The Crown

Dejte si, pokud se vám líbí: Panství Downton, Královna, anglická dramata

Jo, letos tu bylo fakt hodně silnejch projektů. Stanger Things, Hra o trůny, Westworld a další. Proč to zmiňuju? To jen abyste se nedivili, až na Zlatých Glóbech sežere veškerou slávu jinej projekt. A to The Crown od Netflixu, patrně nejlepší seriál tohoto roku, o kterým nikdo nic neví.

Je to škoda. The Crown je příběhem aktuální britské královny Elizabeth a popisuje kromě jinýho i začátky jejího vládnutí. Prostě kostýmní britský drama, kde se hodně pije čaj a kde zabiják Trinity z Dextera obdivuhodně hraje Winstona Churchilla. Je báječný, jak se autorům tak zdánlivě strohá látka povedla natočit tak moc poutavě. Jak silný to je? Jako ústřední melodie od Hanse Zimmera. Nabídněte si.


1. The Missing S2

Dejte si, pokud se vám líbí: Zmizelá, Prisoners

Pamatuju si, jak jsem kamsi o Vánocích roku 2014 psal to samý. Že pro mě seriálová Evropa porazila Svět. Na druhou řadu The Missing se můžete kouknout bez ohledu na znalost jedničky. Jde o uzavřenej thriller, který propojuje s dva roky starým předchůdcem jen hlavní postava a pár řádků scénáře. Víc toho o ději říkat nebudu. Budete mnohem radši, když vás přepadne nepřipravené.

Stejně jako jednička je totiž The Missing špičková kriminálka, u jejíhož sledování budete sedět cenťák nad křeslem. A pokud se má žebříček těch nej seriálů dělat pocitově, je to jasný vítěz. Je totiž jako beletrie, kterou nemůžete odložit. A pokud si tenhle žánr hýčkáte v knihovně, tak hurá. Takhle totiž chutná perfektně natočená deprese.


A na co se nedostalo?

Nahustit tolik hodin sledování televizních sérií do deseti odstavců chce koule. Protože už teď vím, že se nedostalo hned na několik pořadů, u jejichž sledování bych si byl skoro určitě jistej, že se v tomhle článku objeví.

Tak třeba již zmíněný Stanger Things i pro toho kluka s dírou mezi zubama. Strojově přesná třetí řada Peaky Blinders. Svědivá Jedna noc. Romantickej Poldark. Nebo Pustina, to protože jsem na české scéně neviděl lepší herecký výkon, než to, co tam páchá Jaroslav Dušek.

Co dostalo vás?